7 tipů, jak poznat dobrou kavárnu

7 tipů, jak poznat dobrou kavárnu

Slevomat 7. 3. 2016

Je vaším šálkem čaje spíše dobrá káva? A víte, jak hned po příchodu do kavárny zjistit, že jste navštívili podnik, kde to s kávou umí? Zeptali jsme se na to baristy Richarda Stehlíka, který se s námi podělil o své tipy.

1. Mrkněte, kolik kávy je v násypce.

Násypka je průhledný plastový kužel na vrchní části mlýnku. Podívejte se, kolik je v ní kávových zrn. Jelikož káva ztrácí své vlastnosti zejména při kontaktu se vzduchem, mělo by tam být jen tolik zrnek, kolik se daný den spotřebuje. To zaručí kávě čerstvost i nejlepší aroma a chuť.

2. Je káva čerstvá, nebo namletá dopředu?

Některé kávovary mají zásobníky, do kterých je možné namlít třeba dvacet káv dopředu. Taková káva ztrácí časem svěžest. Nejlepší jsou mlýnky, které melou rovnou do páky. Díky tomu je každá dávka čerstvě namletá, a uchová si vůni i chuť.

3. Podívejte se na trysku od mléka. Září čistotou?

Kondice trysky je jednou z indicií, jak poznat přístup baristy. Je tryska ušpiněná zaschlým mlékem nebo čokoládou? Na nevyčištěné trysce se mléko může usazovat i uvnitř a tam se zkazit. Správně ji barista profoukne před i po každém použití a otře vlhkým hadříkem.

4. Jak stojí hrníčky a kde je utěrka?

Šálek na kávu by měl vždy být správně nahřátý, správná teplota totiž uchovává pěnu i aroma. Když barista šálky nahřívá na kávovaru, měly by být položené dnem dolů. Teplý vzduch vevnitř je může přehřát a vy si pak můžete opařit rty. A jak je to s utěrkou? Když se suší přes kávovar, není to dobré znamení. I taková drobnost vám napoví, jak je barista pečlivý.

5. Káva by neměla stát na pultu dlouho.

V případě, že barista kávu připravuje a někdo jiný ji roznáší, vzniká prodleva. Čím déle káva leží na pultu, tím nižší bude její kvalita. Už dvě minuty jsou kritické, protože káva rychle ztrácí na vůni i na chuti. Ve videu se můžete podívat na rozdíl mezi čerstvou a dvě minuty odstátou kávou.

6. Pohlídejte si, že se barista věnuje jen vaší kávě.

Zapne barista tlačítko na kávovaru a odejde od něj, nebo třeba kouká do mobilu? Pozor na to, může totiž snadno propást ten správný okamžik, kdy je káva dokonale připravená, a když už je s ní něco špatně. Všimněte si i toho, jak barista chytá váš šálek. Za ouško nebo za horní okraj? První způsob je samozřejmě správný.

7. Čtěte z nabídky jako z kávové sedliny.

Co prozradí o kavárně více, nežli její nápojový lístek? Je to v podstatě vizitka. A jak asi umí připravit kávu v kavárně, kde nabízejí expreso nebo pikolo? Když je lístek pomuchlaný, špinavý nebo obsahuje hrubky a zkomolené názvy káv, raději rychle pryč!

Jak ale říká i Richard Stehlík, nakonec je nejdůležitější váš dobrý pocit. Jestli vám tedy intuice říká, že v téhle kavárně se vám bude líbit, vychutnejte si v klidu svůj šálek kávy tam, kde je vám dobře.

Vyberte si z naší nabídky prověřených kaváren!

O baristovi

Richard Stehlík je profesionální barista a majitel české kávové značky Cafe d´Elvert. V gastronomii se pohybuje od roku 2000 a káva ho provází celou profesionální dráhou. Za výběr kávy, zaškolení baristů a sestavení kávového lístku byl zodpovědný i v největší brněnské kavárně Savoy, kterou po dva roky vlastnil a provozoval.

S opravdovým espressem se poprvé setkal v Itálii, kde kávu pijí ve velkém a zároveň ji milují, a odtud si také přivezl jasnou představu, jak espresso má vypadat. Dnes své zkušenosti předává na baristických kurzech pro profesionály i pro jiné milovníky kávy. 

Jak se vám článek líbil?

Slevomat

Tipy na výlety, pravidla k soutěžím a všechno, co by vás o Slevomatu mohlo zajímat. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru