Zabijačka v muzeu? Na severní Moravě je možné všechno…

Zabijačka v muzeu? Na severní Moravě je možné všechno…

BOHYNĚ KUCHYNĚ 5. 12. 2018

Jsou muzea vzdělávací, jsou muzea zábavná, interaktivní, historická i moderní. Ve spoustě muzeí je zakázáno jíst. A pak je muzeum ve Valašském Meziříčí, kam si jedete (nejen) pochutnat! Muzeum řeznictví otestovala kuchařka a nadšená food blogerka Bohyně kuchyně a podělila se o zážitky.

Podívejte se na Muzeum řeznictví v naší nabídce!

Muzeum řeznictví v areálu firmy Krásno jsme chtěli navštívit už dlouho. Je totiž v provozu už tři roky. Vyrazili jsme s celou rodinou. Patnáctiletým Pepínem, dvanáctiletou Tony a mini Žof, která celou exkurzi prospala.

Od samého začátku je vám jasné, že tady si fakt užijete hezké chvíle. Po usazení v sále, který vypadá jako hospoda, dostanete ochutnávku specialit, které se vyrábí v Krásnu a také v Řeznictví H+H.

Velice příjemným doplňkem chutných uzenin a zabíjačkových pochoutek je pivo Řeznický lev. Tuhle chutnou dvanáctku vaří minipivovar Paličák Palačov a to speciálně pro Řeznické muzeum. Můžete si ho odsud také odvézt domů jako suvenýr.

Jídlo a pivo přistálo na stole a naše milá průvodkyně nám řekla pár slov o firmě, o historii muzea a pustila nám film o tom, jak probíhala tradiční zabijačka za starých časů, v mladší historii a jak vypadá moderní provoz firmy Krásno.

Film je natočený velice poutavě a provází jím oblíbený valašský herec a zpěvák František Segrado. Ten přeskakuje z přilehlé obrazovky do děje na plátně a vy tak ani nedutáte, pijete pivo, jíte masové dobroty a sledujete film. Nejen dospělí, ale i děti.

Příjemně najedení a napití jsme se vydali na obhlídku exponátů v muzeu. Celé muzeum je umístěné okolo sálu a začíná u těch nejstarších exponátů – z opravdu historických zabijaček.

Všechny větší i menší předměty, které jsou v muzeu k vidění, shromáždil majitel firmy Krásno. Některé měl své vlastní, protože jeho rodina se řezničinou živí už po několik generací.

Ty, které šly rozhýbat, nám naše milá průvodkyně rozhýbala, a tak jsme se mohli podívat, jak fungovaly. První stroje byly na transmisní pohon. Co to znamená? Že jeden výkonný motor poháněl více strojů. I to zde uvidíte v praxi na vlastní oči.

Jak expozice postupuje dál, jsou i stroje jsou modernější. Už mají své vlastní motory…

Kolem strojů jsme se dostali do řeznické prodejny. Dokonce s mistrem řezníkem. Tady se prý návštěvníci nejraději fotí. Tak jsem to zkusila taky 😀

Zajímavé bylo poslechnout si také historii rodu Pilčíků, předků majitele firmy a muzea.

Na konci prohlídky jsme navštívili místnost, která zatím čeká na své úplné zařízení. V Muzeu řeznictví totiž neusnuli na vavřínech a svou nabídku dále rozvíjejí. Můžete si zde vyzkoušet pravou zabijačku na vlastní kůži.  Vyrobíte si tlačenku, jitrnice i jelita.

V muzeu pravidelně pořádají různé akce s programem pro veřejnost. Například Klobáskobraní nebo akce pro školy.

V Muzeu řeznictví jsme strávili pěknou hodinku a půl a myslím, že když sem vyrazíte s fajn partou více lidí, prohlídka zabere i dvě, dvě a půl hodiny. Protože milá průvodkyně je připravená odpovědět všechny dotazy, jak k historii muzea, firmy i k fungování strojů. A tak odcházíte dobře najedení a zase o něco chytřejší.

Tak kdy s rodinou nebo partou vyrazíte? Vouchery najdete u nás na Slevomatu!

Jak se vám článek líbil?

BOHYNĚ KUCHYNĚ

Blog Bohyně kuchyně, který se zpočátku věnoval jen vaření, se postupem času rozrostl o tipy pro rodiny. Kam si vyjet na dovolenou, na výlet, co číst, jak zkrášlovat bydlení a vůbec jak hezky a naplno žít. 

Nahoru